SAVETI ZA LEPŠI ŽIVOT

STRES I PANIKA SE MOGU SAVLADATI LAKO I BRZO: Dovoljno je da uradite SAMO ovo!

Ukoliko vaše telo na teške i nepredvidive situacije reaguje panikom, ovu moćnu metodu morate isprobati! Tehnika je uspešna u 100 posto slučajeva!

STRES I PANIKA SE MOGU SAVLADATI LAKO I BRZO: Dovoljno je da uradite SAMO ovo!

Osećate veliku nervozu i nelagodu kada je pred vama neki težak i naporan posao?

Teško uspevate da se koncentrišete na određene stvari ili vam ne polazi za rukom da utonete u san satima?

Ukoliko vas neki od ovih problema muče  – ne očajavajte, jer rešenje postoji i vrlo je jednostavno za primenu.

Ono što će vas takođe obradovati je činjenica da je tehnika uspešna u 100 posto slučajeva.

Reč je o tehnici pravilnog disanja.

Suština ove metode je da se anksioznosti suprotstavite tako što ćete nekoliko puta duboko udahnuti.

Uz pravilno disanje smanjuje se krvni pritisak.

Takođe poboljšava koncentraciju i smanjuje nervozu.

Veliki broj istraživanja potvrdio je da je uz duboko disanje moguće uticati na mozak pa čak poboljšati njegove funkcije.

Duboko i svesno disanje je zaista odlična metoda koja nam pomaže da ostanemo pribrani u nepredviđenim situacijama.

Naučnici navode da je uz primenu ovakvog načina disanja moguće u potpunosti se izborite sa stresom.

Za one koji žele da znaju više...

Istraživanje sprovedeno na dubokom disanju pokazalo je da su učesnici opušteniji i da postoji učinak na njihove moždane talase. To ima efekte izvan poznatih učinaka dubokog disanja kao što su smanjenje stresa i povećanje opšteg blagostanja.

Studija je koristila elektroencefalogram (EEG) za merenje učinka dubokog disanja na moždane talase kod 16 učesnika.

Disanje je trajalo četiri do šest minuta sa šest udisaja u minuti. Sastojalo se od četiri sekunde inhaliranja s dijafragmom, dve sekunde zadržavanja daha i četiri sekunde izdisaja.

Takvo je duboko disanje povećalo količinu alfa, teta i delta talasa.

Šta to znači, možete se zapitati?

Normalno, mi se nalazimo u beta stanju. To je kada moždani talasi imaju frekvenciju od 16-31 Hz (u sekundi). U beta stanju smo pažljivi, aktivno razmišljamo i budni. Nalazimo se u rasponu od aktivno mirnog, pod stresom do blago opsesivnog.

Duboko disanje je učinkovit način za smanjivanje moždanih talasa na frekvencije u rasponu 8-15 Hz. U alfa stanju ste opušteni i reflektirajući. Nivo stresa se znatno smanjuje u odnosu na beta stanje. Alfa stanje je široko priznato kao optimalno stanje za učenje.

Duboko disanje takođe povećava količinu teta valova, koji su u rasponu od 4-7 Hz. U teta stanju ste još opušteniji. U tom stanju ste vrlo osetljivi i otvoreni. Obično često ulazimo u teta stanje dok smo pod tušem. Umirujući učinci tople vode koja prolazi celim telom zajedno sa šumom mogu biti neverovatno opuštajući.

Iz ovog stanja mozga često možemo automatski preći u delta stanje i tada obično imamo neki duboki uvid ili nam dolaze ideje. To je razlog zašto često imamo one ‘AHA trenutke’ ili velike poslovne ideje dok se tuširamo.

Poslednje stanje mozga koje može nastati zbog dubokog disanja je delta stanje, koje ima frekvenciju manju od 4 Hz. To je izuzetno opušteno stanje i uglavnom je povezano s dubokim snom. Bebe su uglavnom u tom stanju prve dve godine života što je razlog zašto se uglavnom, kad odrastu, ne sećaju tog razdoblja.

Samo promenom načina disanja, možete postati opušteniji, možete postati koncentrisaniji, možete uneti više kreativnog stanja i možete značajno poboljšati svoje šanse za doživljavanjem dubokih “AHA trenutaka”.

Izvor: atma.hr Referenca: www.mfu.ac.th

Foto: pixabay.com

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari