FITNES

ŠTA PITI NAKON TRENINGA? Izbor napitka zavisi od cilja - želite li da smršate, trčite maraton, nabacite mišiće...

Kada u teretani vidite ljude s raznim šejkovima i napicima, verovatno se pitate koje bi od tih pića i vi trebalo da konzumirate nakon vežbanja. Vodu? Sportski napitak? Proteinski šejk? Počitajte sve što morate znati

ŠTA PITI NAKON TRENINGA? Izbor napitka zavisi od cilja - želite li da smršate, trčite maraton, nabacite mišiće...

Ako ste prosečna osoba...

Voda i kafa su idealni napici za rekreativce

Ne postoji piće koje odgovara svima. Ako ste prosečna osoba koja vežba 30-ak minuta dnevno, voda je sasvim dovoljna. S umerenim vežbanjem telo neće izgubiti važne nutrijente, stoga nema potrebe za oporavkom. Nakon vežbanja možete čak popiti i kafu, jer se sastoji uglavnom od vode.

Ako želite da postanete maratonac...

Najvažnije je povratiti izgubljeni natrijum

Ako vežbate 90 ili više minuta (primera radi trenirate za trčanje maratona), sportski napitak je dobar izbor jer će nadoknaditi izgubljenu vodu ali i nutrijente koje je telo izgubilo vežbanjem. Vežbanje jačeg intenziteta (90 do 120 minuta) kasnije zahteva zamenu elektrolita i ugljenhidrata (zbog izgubljene energije), a to ćete dobiti sportskim napitkom. Preporučuje se i konzumacija orašastih plodova ili slanih pereca kako bi povratili izgubljen natrijum.

Ako želite da izgubite na težini...

Za vas je idealna kombinacija jogurt + orašasti plodovi

Ako vežbate jer želite da izgubite neželjene kilograme, izbegavajte sportske napitke koji su puni kalorija. Ako želite da nadomestite izgubljene nutrijente (poput kalijuma i natrijuma) potražite ih u hrani. Drugim rečima, nakon vežbanja pojedite zdravi obrok jer najviše tečnosti naše telo dobija upravo iz hrane. Činija zobene kaše ili hladan jogurt će vas rehidrirati i istovremeno vratiti sve izgubljene nutrijente.

Ako želite da izgradite mišiće...

Proteinski šejk je pun pogodak

Ako želite da povećate mišićnu masu, napitak koji sadrži ugljenehidrate i proteine maksimalno će povećati vašu vežbu. Svaki intenzivan trening, pogotovo onaj koji uključuje dizanje tegova, zahteva oporavak organizma napitkom koji sadrži proteine, na primer smoothie od voća i jogurta. Odnos ugljenhidrata i proteina trebao bi biti 2:1 ili 3:1, a ako pri ruci nemate potrebne sastojke možete popiti i proteinski šejk u prahu. U tom slučaju pripazite da već gotov proteinski šejk ima što manje sastojaka moguće, i da ga proizvodi pouzdana kompanija.

Izvor: finirecepti.net.hr

Foto: pixabay.com

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari