SAVETI ZA LEPŠI ŽIVOT

SJAJNA VEŽBA: Ovako se suočite sa STRAHOM kako biste ga eliminisali

Kad strahujemo, obično to radimo strepeći od imaginarnih situacija koje bi se mogle dogoditi u budućnosti. Vidimo tu potencijalnu situaciju kao bolnu za nas i pružamo otpor, pokušavajući da je unapred izbegnemo. Ustvari, strah je strepnja od bolne situacije.

SJAJNA VEŽBA: Ovako se suočite sa STRAHOM kako biste ga eliminisali

Naravno, takva situacija se ne mora dogoditi uopšte, ona je imaginarna i nije se dogodila, ali strah da bi se ona mogla dogoditi vas toliko može obuzeti, da vi u trenutku zaboravite da je to samo jedna vaša imaginacija. Tako se nađete u zamci, jer je strah od bola i dalje prisutan i on nas proganja. Buduću imaginarnu situaciju ste preneli u sadašnjost i vi taj bol već proživljavate. Nemate mir. Strepite. Pokušavate nešto da napravite kako biste izbegli ono što se nije ni dogodilo (možda nikad ni neće). Gradite scenario „šta bi bilo kad bi bilo“ i time „prizivate“ da vam se ono, čega se plašite upravo i dogodi. Tamo gde vam je fokus, takvu realnost gradite.

Strah vas paraliziuje pa ne možete jasno sagledati vaše mogućnosti. Strah vas stavlja u poziciju da zaboravite vašu hrabrost, mudrost i sposobnost da se snađete. Strah vas stavlja u poziciju da zaboravite da ste okruženi ljudima koji bi vam pomogli kad vam je najpotrebnije.

Suočite se sa strahom kako biste ga eliminisali! Rešite se nemira i okova straha, koji vas drže paralizovanim.

Evo kako to da učinite:

Zapitajte se koliko puta ste se u prošlosti našli iznenada u nekoj situaciji koja je za vas bila nepoželjna i bolna i u kojoj nije bilo drugog izlaza nego da je prihvatite i da je prebrodite. Nijedna situacija nije ista i većinom ste bili iznenađeni, ali ste ih ipak preživeli. Zapitajte se, koliko toga ste već prošli u životu, koliko različitih iskustava i problema pa eto vas tu, živi ste i opstajete i dalje. Zapitajte se, koliko su vas takva iskustva naučila nečemu?

Ohrabrite sebe. Niste baš toliko slabi koliko vam se ponekad čini. Sposobni ste se suočiti sa situacijom, jednostavno zato jer je jedini način da nastavite dalje taj da se probijete direktno kroz taj strah. Nemate drugog izbora nego da idete napred. A VI TO MOŽETE!

Ohrabrite sebe! Niste baš toliko slabi i bespomoćni kao što vam se čini u momentu kad vas strah obuzme! Vi to možete!

Jeste spremni? Naoružali ste se? Udahnuli duboko?

PRIPREMA, POZOR, SAD!

Proces oslobađanja od straha počinje!

Definišite tačno šta je ono čega se bojite i šta je pravi uzrok straha.

Na primer, bojite se da će vas voljena osoba napustiti. Međutim u pozadini toga može stajati strah od gubitka ljubavi i nežnosti, ili možda strah da ćete ostati sami. Možda postoji strah da ćete biti bez podrške ili prepušteni sami sebi. Dakle, pravi uzrok je strah od usamljenosti ili strah od bespomoćnosti.

Sada zamislite najgoru moguću situaciju u vezi sa onim čega se bojite. Da, da, dobro ste razumeli! Šta je ono najgore od čega strahujete? Izvucite na površinu onu situaciju od koje se najviše užasavate.

Recimo da je to situacija u kojoj vas voljena osoba razočara na način na koji ne očekujete, da vas prevari ili izneveri vaše poverenje. Povreda je prevelika, ne možete preći preko toga, izgubili ste poverenje u tu osobu. Ne možete preći preko toga, pa raskidate vezu. Ovo je naravno samo primer.

Dakle, kad pomislite na sve ovo, sigurno vam nije nimalo prijatno. Takvo razmišljanje će zasigurno na površinu izvući emocije koje vam neće prijati.

Umesto da sad odagnate misli na to, idite još dublje! Ne bojte se da se suočite u ovoj imaginarnoj situaciji sa neprijantim mislima koje ona nosi. Zamislite sebe u toj situaciji. Šta bi prvo uradili? Ovde će verovatno biti navala negativnih misli, na primer: “Umreću od bola.” „Neću više nikad verovati u ljubav.“ ili „Nikad više neću ući u vezu.“ Dopustite tome da izađe na površinu. To je reakcija ega koji pokušava da se obrani od ponovne povrede. To je drama koju ego voli da pravi kako bi vas držao u svom uverenju.

Kad ste to dopustili, realno se zapitajte što bi napravili sledeće u životu?

Nastavili bi sa svojim životom. U redu, neko vreme bi bili skrhani bolom, razočarani i usamljeni, voljena osoba bi vam nedostajala, život bi vam se drastično promenio, ne bi videli način da ikome više verujete.

Da li bi vas to ubilo? Ne bi. Realno, to su emocije koje su trenutne i koje će proći nakon nekog vremena. Našli bi nove stvari koje bi dale smisao vašem životu. Vremenom bi našli način da nastavite dalje, zar ne?

Kroz ovaj proces, izvukli ste na površinu sve te neugodne emocije od kojih ste se ustvari i plašili. Da se tako nešto zaista dogodi, shvatite da drugog izbora ne bi imali, nego da direktno prođete kroz sve to, da osetite emocije straha, bola, povređenosti, napuštenosti, razočaranja, ili tome slično. Umesto da ih izbegavate i strahujete od njih i potencijalne budućnosti koja bi te emocije izazvale, vi ste ih izneli na svetlost dana i suočili se s njima!

Sad kad ste ih osvestili, otpustili ste emotivni naboj koji vas je držao zarobljenim u strahu.

Ovo je samo primer kako izgleda proces suočavanja, a naravno vi možete nešto slično isprobati kroz vašu situaciju. Svako iskustvo je individualno pa vi sami procenite da li je ovo način za vas ili nije.

Zapamtite: Strah je kao omotač kojim pokušavate da se zaštitite od neprijatnih emocija i iskustava! Svojim strahom privlačimo upravo ono što pokušavamo da izbegnemo.

Ono što pokušavamo da izbegnemo, ne možemo izbeći. A ono od čega strahujemo, privlačimo u život.

Ego uporno pokušava da nas drži u osećaju straha i potvrđuje da imamo razloga da se bojimo. Dopustite mu da izvrti svoju priču do kraja – to će vas osloboditi!

A onda se događa jedino što se može dogoditi – prihvatanje. Tada strah nestaje! U vama – mir. Prihvatanje života kakav jeste. Prihvatanje da će uvek biti iskustava koja nam neće biti prijatna, a na nama je kako ćemo ih prihvatiti i kako ćemo se iz toga dalje razvijati.

Prihvatite mogućnost da je moguće da se dogodi budućnost od koje strahujete, ali da to ne mora tako biti. A ako bude, sasvim sigurno ćete tada biti dovoljno jaki i spremni da se sa njom suočite, baš kao i mnogo puta do sad.

Osetićete snagu u sebi – i spokoj. Više nema potrebe za strahom, jer znamo da šta god je na putu ispred nas, tu je stavljeno s razlogom, da bi iz toga učili i postali mudriji i svesniji.

Kad se pokrene kolo otpuštanja strahova, nastaje ogromno oslobađanje i olakšanje za dušu.

Kakva sloboda!

Izvor: atma.hr /majkazemlja.com

Foto: pixabay.com

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari