SAVETI ZA LEPŠI ŽIVOT

RECITE "ZBOGOM" STRESU: Vežbajte ovo samo 10 minuta dnevno i bićete srećni

Nije potrebno mnogo za sreću, mnogi kažu, a poslednje istraživanje kaže da je za njeno dostizanje potrebno samo desetak minuta.

RECITE "ZBOGOM" STRESU: Vežbajte ovo samo 10 minuta dnevno i bićete srećni

Ove desetominutne "vežbe" pomoći će vam u savladavanju stresa, koji će se za nekoliko godina i zvanično naći na spisku bolesti Svetske zdravstvene organizacije.

Stres iscrpljuje, pa ne dozvolite da vam bilo šta skine osmeh sa lica i uništi vaš duševni mir. Ne postoji nerešiva stvar, postoji niz strategija koje vam mogu pomoći da se izvučete iz ovog "začaranog kruga".

Naučna oblast tzv. pozitivne energije postoji već 20 godina i pružila je bezbrojne tehnike za jačanje vašeg raspoloženja.

Sendi Men, predavač na Univerzitetu Lankašir, u svojoj knjizi nudi rešenje za izlazak iz "začaranog kruga". Oslanjajući se na svoje iskustvo kliničkog psihologa, ona ima neke sugestije koje bi vam mogle pomoći.

Kao što navodi u svojoj knjizi "Deset minuta do sreće", njen program je u obliku dnevnika, koji se sastoji od 6 faza:

Stres iscrpljuje

1. Kakva su vam iskustva pružila zadovoljstvo?

2. Koje pohvale i povratne informacije ste dobili?

3. Koji su bili trenuci čiste sreće?

4. Kakva su vaša dostignuća, koliko god bila mala?

5. Šta je učinilo da se osećate zahvalno?

6. Kako ste izrazili ljubaznost?

Suština programa nas navodi na to da odvojimo malo vremena za osvrt na pređašnji dan, na ovaj način razmišljanja možemo polako da promenimo način razmišljanja tako da na kraju nađemo više sreće u svom životu.

Kada osećamo da nam je raspoloženje palo, lako je prevideti stvari koje se kreću u pravom smeru, a vođenje ovog dnevnika dovodi ih u prvi plan vaše pažnje.

Sendi Men naglašava da rezultati ne dolaze samo od trenutnog stanja dok pišete unose, već ponovno čitanje prethodnih unosa može da vam pomogne da se nosite sa teškim situacijama u budućnosti.

Vođenje dnevnika pomaže kada vaše raspoloženje padne

Zahvaljujući našoj "asocijativnoj" memoriji, mračno raspoloženje, koje prouzrokuje jedan loš događaj, može da vas navede da se sećate drugih izvora stresa i nesreće. Kada se to dogodi, prelistavanje stranica dnevnika može da vam pomogne da ugledate svetlost na kraju mračnog tunela.

Jedna od tačaka se temelji na nedavnim istraživanjima moći ljubaznosti. Različite studije su otkrile da nesebični činovi ne samo da povećavaju dobrobit onih oko vas, oni stalno podstiču vaše dobro raspoloženje.

Ako potrošite malo novca da pomognete strancu, učiniće vas mnogo srećnijim, umesto da taj novac potrošite na sebe, što je rezultat istraživanja koje je sprovedeno u više od 130 zemalja.

Ukoliko se usredsredite na ovih 6 tačaka, one će vam pomoći da izvučete najviše iz toplih osećanja, a istovremeno da vas podstakne da potražite nove mogućnosti sledećeg dana, piše BBC, a prenosi b92.net.

Desetominutni pregled vašeg dana ne može da čini čuda, naravno, a Sendi Men naglašava da svako ko sumnja da možda pati od depresije mora da vidi svog lekara radi profesionalne medicinske nege.

Onima koji generalno osećaju da im je raspoloženje "nisko" i da su pod stresom, bez ozbiljnih kliničkih simptoma, to može samo pomoći da se vrate na pravi put.

Foto: pixabay.com

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari