ZANIMLJIVOSTI

PREVENCIJA: Onlajn test za rano otkrivanje karcinoma dojke

Prevencija i pravovremeno otkrivanje raka dojke veoma su važni za uspeh izlečenja ove bolesti.

PREVENCIJA: Onlajn test za rano otkrivanje karcinoma dojke

Rak dojke je zloćudna izraslina koja nastaje kada normalne ćelije počnu da se ubrzano umnožavaju i uništavaju okolno zdravo tkivo dojke, a kasnije i druge organe.

Karcinom dojke je najčešći karcinom dijagnostikovan kod žena, kako u svetu (a drugi najčešći ukupno), tako i u Srbiji. Procenjeno je da je 2012. godine u svetu oko 1.700.000 žena obolelo od karcinoma dojke, dok je iste godine od ove bolesti umrlo oko 522.000.

Procenjuje se da se u celoj Srbiji u toku godine dijagnostikuje oko 4.500 novoobolelih žena sa rakom dojke, koji je i vodeći uzrok smrti među malignim tumorima kod žena.

Rak dojke se danas može uspešno lečiti. Za bolji uspeh lečenja važno je pravovremeno otkriti bolest i započeti odgovarajuće lečenje. Zato je veoma važno da se žene same pregledaju, ili da učestvuju u organizovanim lekarskim pregledima za rano otkrivanje i prevenciju karcinoma dojke (skrining pregledima), piše superzena.

Danas postoji veliki broj istraživanja i medicinskih studija koji se bave ovom temom, ali kako se komplikovane medicinske studije i istraživanja mogu upotrebiti na takav način da ih svako može koristiti? Kako iskoristiti digitalnu tehnologiju i približiti je običnom čoveku?

Lekar info tim zajedno sa svojim saradnicima kreirao je onlajn test za rano otkrivanje karcinoma dojke. Test je baziran na činjenicama iz medicinskih studija i istraživanja. Odvojite pet minuta i saznajte koliki je vaš rizik za nastanak raka dojke. Procenite svoj rizik: http://proceni-rizik.lekarinfo.com/

Foto: pixabay.com

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari