ZANIMLJIVOSTI

OVO BI TREBALO DA IZBEGAVATE! 7 najkancerogenijih namirnica

Znate li razliku između namirnica s malo dodatnih masti i šećera i namirnica koje sadrže opasne kancerogene materije koje mogu izazvati dugoročnu štetu vašem zdravlju? Postoji sedam kancerogenih namirnica koje bi trebalo da izbegavate.

OVO BI TREBALO DA IZBEGAVATE! 7 najkancerogenijih namirnica

Evo koje su to:

MESNE PRERAĐEVINE

Meso pripremljeno dimljenjem, stvrdnjavanjem, soljenjem ili meso koje sadrži hemijske konzervanse povezuje se s povećanim rizikom od raka debelog creva. Većina tih vrsta mesa proizvodi se s kancerogenim sastojkom poznatim kao natrijumov nitrit, koji se koristi da bi pakovano meso dobilo jarko crvenu boju, kako bi izgledalo sveže. Studija koju je 2005. godine sproveo Havajski univerzitet pokazuje da prerađeno meso povećava rizik od raka gušterače i do 67% posto.

Viršle se, na primer, prave od delova životinjskih organa, nervnog tkiva, komadića kostiju i hrskavice i drugih neukusnih delova životinje. Životinje od kojih se ovaj proizvod pravi su, najverovatnije, hranjene žitom pomešanim s hormonima, antibioticima, pesticidima i fekalnim stvarima.

Nakon detaljnog pregleda više od 7.000 kliničkih studija, koje pokrivaju veze između prehrane i raka, Svetski fond za istraživanje raka je objavio da bi potrošači trebalo da prestanu s kupovinom i konzumiranjem mesnih prerađevina do kraja života.

Ove prerađevine uključuju: slaninu, kobasice, viršle, zapakovanu šunku, parizere, salame, ali i sve vrste crvenog mesa koje se koristi u zamrznutim vrstama obroka.

GAZIRANA PIĆA

Sadrže ogromnu količinu kalorija, šećera i umetnih sastojaka koji nemaju hranjljivu vrednost. Jedno gazirano piće sadrži oko 70 grama šećera. Prema istraživanjima, najpopularnija dijetalna i “regularna” gazirana pića imaju isti uticaj na zubni sjaj kao i akumulatorska kiselina, što dovodi do povećanja osetljivosti zuba i pojave karijesa uprkos dobroj oralnoj higijeni. Istraživanje koje je sproveo Univerzitet Minesota pokazuje da osobe koje popiju minimalno dva gazirana pića tokom nedelje, skoro udvostručuju rizik od dobijanja raka gušterače.

Gazirana pića tamne boje sadrže hemikaliju poznatu pod nazivom 4-metilimidazol, nusprodukt hemijske prerade, koji se koristi kako bi se stvorila umetna boja. Istraživanja povezuju 4-MEI s rakom. Pored toga, mnogobrojna istraživanja povezuju gazirana pića s gojaznošću.

ČIPS

Pun je trans-masti odnosno hidrogenizovane biljne masti, ugljenkohidrata, natrijuma, pojačivača ukusa, boja i konzervansa. Sve navedeno može da uzrokuje začepljenje arterija. Visoka temperatura na kojoj se čips proizvodi obično uzrokuje stvaranje kancerogenih materija, kao što je akrilamid koja se takođe nalazi i u cigaretama. Prema profesoru Dejli Harisu s američkog univerziteta Klark, akrilamid izaziva nekoliko stotina hiljada slučajeva raka godišnje. Čak i čips sa smanjenim sadržajem trans-masti može sadržavati akrilamid.

KOKICE ZA MIKROTALASNU

Prema istraživanja američkog univerziteta UCLA, hemikalije koje se nalaze u unutarašnjem omotaču kesice, uključujući perfluorooktansku kiselinu, deo su klase spojeva koja se mogu povezati s neplodnošću kod ljudi. Tokom istraživanja, ustanovljeno je da hemikalije uzrokuju pojavu raka jetre, testisa i gušterače. Prilikom spremanja u mikrotalasnoj, hemikalije isparavaju i povlače se u unutrašnjost kokica. Mnogi proizvođači su već “povukli” ovu hemikaliju s tržišta.

UZGOJENI LOSOS

On ne samo da sadrži znatno manje količine vitamina D u poređenju s “divljim” lososom, već sadrži i ogromnu količinu raznih zagađenja, kao što su polihlorovanim bifenilima, kancerogene materije i razne pesticide, od kojih je najčešći dihlor-difenil-trikloretan. Ovakav losos se može konzumirati jednom u pet meseci, bez straha da će se povećati rizik od raka. Ribe iz uzgoja se obično leče visokom dozom antibiotika.

JABUKE I DRUGE VRSTE "PRLJAVOG" VOĆA

Prema istraživanju američke radne grupe za okolinu, namirnice koje u proseku sadrže najviše pesticida su jabuke. Sadržaj pesticida u više od 700 testiranih uzoraka iznosi 98% posto. Ostale visoko kontaminirane namirnice uključuju grožđe, jagode, krompir i pomorandže.

Od testiranih uzoraka, više od 90% posto sadrži tragove pesticida. Pored toga što su otrovni za ljude, pesticidi mogu povećati rizik od nekih vrsta raka, a pojedina istraživanja pokazuju da izloženost majki može povećati rizik od smanjenja koeficijenta inteligencije i hiperkinetičkog poremećaja kod dece. Dakle, vodite računa da dobro operete voće i povrće pre nego ih servirate u tanjir.

KONZERVISANI PARADAJZ

Unutrašnjost ambalaže većine konzerviranih namirnica sadrži bisfenol-A, hemikaliju koja se ponaša kao estrogen i koja remeti hormonalnu aktivnost organizma. Istraživanja povezuju ovu hemikaliju sa srčanim oboljenjima, oštećenjima creva, neplodnošću i drugim reproduktivnim problemima. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, izloženost bisfenolu A je vrlo raširena u celom svetu. Iako sve konzervirane namirnice nisu zabrinjavajuće, konzervirani paradajz je posebno opasan, jer se zbog njegove visoke kiselosti neprijateljska hemikalija zadržava u njemu. Litra konzerviranog paradajza obično sadrži oko 50 mcg bisfenola A, a to je dovoljno visok nivo koji može uticati na ljude, posebno na decu.

Izvor: atma.hr/novi-svjetski-poredak.com

Foto: pixabay.com

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari