LIFESTYLE

MRAČNA STRANA MANEKENSTVA: Imala sam 13 godina i stajala sam gola ispred dva muškarca koji su mi se smejali

Bivši model Lejn Maskel (26), ispričala je mračnu stranu industrije modelinga, u kojoj se, kako tvrdi, od devojaka stalno traži da smršaju i nudi im se "druženje" s bogatimm muškarcima.

MRAČNA STRANA MANEKENSTVA: Imala sam 13 godina i stajala sam gola ispred dva muškarca koji su mi se smejali

Iako je nosila odeću M veličine, što odgovara našem konfekcijskom broju 38-40, stalno je bila izložena pritisku da smrša, zbog čega se neko vreme borila s depresijom i poremećajem ishrane, a pomislila je čak i da se prijavi u agenciju koja okuplja 'plus size' modele, kako bi u miru mogla „da se najede“.

Ispričala je to Lejn Maskel (26), bivši model poreklom iz Koventrija u Velikoj Britaniji, u emisiji posvećenoj modi, voditeljke Lorine Keli, u kojoj je predstavila knjigu Manifest o modelingu, svojevrsni vodič o tome kako izbeći eksploataciju u toj industriji.

U knjizi opisuje tamnu stranu modne industrije kojoj je posvetila gotovo polovinu svog života.

Modeli moraju da smršaju iako nose konfekcijsku veličinu M

"Skini 3 cm u bokovima ako želiš posao!"

Lejn je počela da se bavi modelingom u 13 godini. Nakon što su joj se roditelji razveli, s majkom se preselila na Kipar i uprkos tome što se ona protivila toj ideji, majke je u njeno ime potpisala ugovor s agencijom. Još dok je pohađala vikend-kurseve modelinga, dobila je posao, a vremenom i došla do toga da se pojavi u časopisu Vogue, i da predstavlja odeću za neke od najpoznatijih kuća koje se bave internet prodajom garderobe, kao što su Asos, Nasty gal, Boohoo.com i Urban outfitters.

Iako je još bila tinejdžerka, da bi dobila „mesto“ u uglednom modnom časopisu, od nje su tražili da skine 3 centimetra u bokovima. Prvo je to odbila, ali je na kraju pristala, zbog emocionalnog pritiska agenta koji joj je vodio karijeru, koji je rekao da će izgubiti posao ako se ne bude pojavila u časopisu.

Agencije za modele imaju svoje zahteve

Ličnog trenera morala sama da plaća, a agencija joj našla

Iz agencije su počeli da je obasipaju imejlovima, pitanjima o tome šta je tog dana jela, i svake nedelje je morala da meri kilažu. Mrzela je svoj život jer se stalno merila i brojala šta pojede, što ju je ubacilo u vrtlog depresije, anoreksije i bulimije.

"Jedan dan bih strogo pazila šta jedem, pa bih nakon merenja koje je pokazalo uspeh, otišla u prodavnicu i kupila ogromnu čokoladu“, priča Lejn. Iako je nakon dva meseca skinula 3 centimetra u bokovima, rekli su joj da mora da izgubi bar još dva, ako želi da nastavi da dobija poslove. Zbog toga je dobila i ličnog trenera, čije su seanse košta po 100 funti, što je morala sama da plaća.

"Volela bih da sam bar sa 18 godina svima mogla da kažem: 'težina nije moj problem'. U početku sam rekla 'ne', ali osoba koja mi je vodila posao naterala me je da se osećam loše", priča Lejn, i kaže da je ubrzo razvila poremećaj ishrane, s čime se bori 68 odsto žena u modnoj industriji. Ali, vrhunac svega bio je kad je pitala agente koliku zaradu od pojavljivanja u časopisu može da očekuje, na šta joj je agent rekao kako ti časopisi modelima ne plaćaju ništa.

Manekenka kaže da časopisi ne plaćaju modelima ništa za slikanje

"Imala sam 13 godina, stajala sam gola ispred dva odrasla muškarca"

"OK, želite da se izgladnjujem i radim besplatno?!“, zapitala se tad Lejn. Ali, u stvarnosti, kad uđete u to, objašnjava, na neki način postajete zavisni od toga da stalno dobijate nečije odobravanje i teško je izvući se iz tog kruga, pojašnjava.
U poslu se, kaže, često susretala s jako neprijatnim, pa i ružnim situacijama.

U knjizi opisuje kako je sa samo 13 godina jednom stajala pred dvojicom muškaraca pokrivajući rukama gole grudi, a oni su joj se smejali i rekli da su gej, dok je njenoj 18-godišnjoj prijateljici ponuđeno 10.000 funti za seks. Devojkama je rečeno da i tokom nedelje mogu zaraditi, ako žele da idu u klubove s "bogatima", gde će dobiti „besplatnu večeru, alkohol i droge koliko žele“, prenosi Daily Mail, piše 24sata.hr.

"Ako se čini da nije tako, modeling nije dobro plaćen posao i devojkama koje to rade nije jednostavno kad čuju da za jednu noć u Meksiku mogu da dobiju i 10.000 funti", kaže Lejni, a prenosi Daily Mail.

Super excited to be giving a presentation at the world modelling conference, working as a mentor and helping to empower...

Publiée par Leanne Maskell sur Vendredi 2 novembre 2018

Foto: pixabay.com

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari