FITNES

JEDNOSTAVNE VEŽBE DISANJA: Odmah vraćaju organizam u ravnotežu

Otkrivamo jednostavne vežbe disanja, one koje pomažu u vraćanju organizma u ravnotežu, eliminisaju stresa i podstiču kreativnost i smirenje. Evo zašto je potrebno što pre ih početi koristiti!

JEDNOSTAVNE VEŽBE DISANJA: Odmah vraćaju organizam u ravnotežu

Kada čovek odluči da radi na sebi, to je najbolja moguća odluka. Posebno ako toj odluci nije prethodio neki jako stresan i/ili traumatičan događaj, već nas je na promenu u sebi nagnala sama priroda našeg duha. Naravno, jedna od vrlo efikasnih metoda za opuštanje mišića u telu je i svesno disanje.

Svesno znači da smo te trenutke zaista umno, energetski i emocionalno povezani sa činom disanja. Naravno postoji mnogo tehnika, disanja za vraćanje ili ostavljanje tela u ravnoteži. Ali evo nekoliko zaista jednostavnih tehnika za početnike koji veruju da radom na sebi zapravo postižemo bolje rezultate, isto kao što i brusimo vrline, te sebi dozvoljavamo da ostvarimo pun potencijal.

Disanje je jedno od "primarnih" stanja organizma, ali kako u nekim kulturama širom sveta u porodici i/ili školskom obrazovanju nema spominjanja disanja, tehnika disanja ni svesnog disanja, većina diše plitko, nesvesno, ne obraćajući pažnju gotovo nikada na udisaje i izdisaje, a znanje o tome da je to jedna od kvalitetnih i početnih navika rada na sebi, koja se može razgranati u nama samima i podstaći smirenje, kreativnost i slično je gotovo potpuno zaboravljeno i stavljeno pod tepih (u nekim kulturama, naravno postoji velika svest o tehnikama disanja i koje sve one dobrobiti imaju na organizam).

Mnogi principi vežbanja, npr. 5 tibetanaca, meditiranja, "igranja čakrama", upravo se "poigravaju" balansom svesnog disanja kod pojedinca.

Većina ljudi diše plitko, nesvesno

Tehnika svesnog disanja

Tehnika "svesnog", fokusiranog, koncentrisanja na disanje za početnike koji ne praktikuju ništa osim "plitkog" disanja je duboki lagani udah na nos, dok se ne popune cela pluća, pa lagani izdah na usta.

Važno je smestiti se udobno, sesti u neki udoban položaj ili mnogi vole leći. Duboki lagani udah i opet izdah na usta. Praktikovanjem ove vežbe, za početnike barem 5 minuta dnevno, da um to shvati kao naviku u kojoj se samoopušta čitavo telo.

Ubrzo mnogi shvate da se nakon nekoliko dana ove vežbe njihov dah "produbljuje" do one mere koje nisu ni znali da mogu udahnuti. Opuštanje organizma događa se već uz samo disanje, ali ukoliko se u vežbi takođe obrati pažnja na opuštanje mišića tela od glave do pete uz vizualizaciju kako se svaki deo tela od glave, vratnih mišića, ramena, grudnog koša, ruku, šaka itd opušta. Samoopuštanje organizma biće jače.

Opuštanje organizma se događa brzo uz pravilno disanje

Tehnika disanja ukoliko ste pod stresom

Kod dugotrajnog stresa preporučljiva je vežba disanja koja se sastoji od dubokog sporog udaha na nos, dok se ne napune čitava pluća, (onome kome je u početku to teško, barem dok se sporo ne nabroji do 4), a zatim se dah zadrži brojanjem do 4, da bi se potom na usta izdahnulo, grublje i žustrije, kako bi se negativnost raspršila "izdahom", a zatim se ne diše trenutak, da bi se ponovno počelo lagano udisati na nos, držati dah i žustrije izbaciti dah na usta, te ponovnog "suzdržavanja" od disanja pre novog udaha.

Vežba disanja u kojoj se žustrije izbacuje dah na usta preporučljivo je raditi 3-4 minute, (dok se ne izbaci stres) a kasnije se prebaciti par minuta na disanja laganog sporog udaha iz prethodne vežbe. Vežba disanja, izbacivanja daha od nakupljenog stresa i slično, pogodna je i kod "fenix" meditacije. Ali o meditacijama u nekom drugom članku. Ovo je članak za početnike svesnog disanja.

Kod dugotrajnog stresa tehnika disanja počinje dubokim udahom dok ne napunite pluća

Tehnika disanja 7-7-7

Jedna od isto odličnih vežbi disanja jeste 7-7-7. Još ukoliko znamo da je naše fizičko telo povezano sa određenim energetskim točkovima koji su smešteni duž kičme i da se nazivaju čakrama. Tehnike ovog disanja možemo povezati sa korištenjem baš ovih sedam ‘čakri’ koje spadaju u čakre fizičkog tela. Svakako postoje i druge "suptilnije", ako ne i bitnije čakre naših energetskih tela, ali do tog putovanja treba prvo isceliti fizičke čakre, koje se mogu jednostavno kombinovati sa tehnikama svesnog disanja, afimracijama, kao i samom "kreativnom manifestirajućom vizualizacijom/realizacijom".

Iako se ova v ežba 7-7-7  može početi izvoditi bez ikakvog ‘uplitanja’ sastava čakri, ona uveliko može pojačati sam sklad energetike koja se akumulira u telu. Vežba se može izvoditi sedeći, ležeći i/ili uz uplitanje nekoliko poza. Vežbu je najbolje izvoditi ujutro za podizanje energije i energetike i nikako je ne treba preskakati.

Ova vježba takođe ima 7 ponavljanja, ali ukoliko se radi sa čakrama fizičkog tela, može trajati duže, zavisno od toga šta se u čakrama treba izbalansirati ili kuda želimo i trebamo usmeriti samu energiju namere i/ili manifestacije i slično. Kada neko baš želi početi sa ovom vežbom, a prethodno nije nikada se posvetio svesnom disanju; udisanju, zadržavanju udaha, kao i izdisaju i biti bez daha, razmaci u brojenju mogu biti kraći, npr. dok se ne nabroji do 4 ili 5.

Dakle može se sesti i lagano udisati sve dok se ne nabroji do 7, ali jako polako. Tada se dah drži isto toliko dugo, izdiše se dok se polako nabroji do 7 i ostavlja se bez udisanja istim tempom brojanja. Vežba se dakle izvodi u 7 ponavljanja. Kod svih vežbi sa brojenjem, mozak će nakon određenog vremena prestati brojiti i sam znati koliko dugo se posvetiti i na koji način disanju.

Izvor: Nera Crnčić za Atma.hr

Foto: pixabay.com

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari