SAVETI ZA LEPŠI ŽIVOT

EKART TOL: Kada ovo shvatite, oslobodićete se negativnih misli

“Kad bi ljudi očistili unutrašnje zagađenje, tada bi prestali stvarati ono spoljno.”

EKART TOL: Kada ovo shvatite, oslobodićete se negativnih misli

Ekart Tol je jedan od vodećih autora našeg vremena iz područja duhovnosti. Njegova svaka misao počiva na ličnom, duboko proživljenom iskustvu. Knjige koje je napisao postale su bestseleri. Najpoznatije od njih su "Moć sadašnjeg trenutka" i "Nova Zemlja" koje su mnogim ljudima širom sveta iz temelja promenile život.

Od teške depresije do prosvjetljenja

U svojoj knjizi "Moć sadašnjeg trenutka" Ekart Tol govori o vlastitom iskustvu depresije.

Živeo je u disfunkcionalnoj porodici pa je do svoje 13. godine bio izuzetno uznemiren i kako kaže, više puta je bio na korak od samoubistva. Duga razdoblja depresije i uzemirenosti potrajala su sve do 29. godine. A onda je jedne noći, kaže, doživeo stanje užasa i rekao sam sebi: “Ne mogu više živeti sa sobom”.

Tada je pomislio kako u njemu postoji dvojnost – jedno JA koje je svesno i drugo JA s kojim više ne može živeti.

Pitao se koje je od ta dva JA stvarno.

Nakon te noći svet više nije gledao istim očima. Kada je ujutro otvorio oči, osetio je duboki mir i bio očaran lepotom i živošću predmeta u svojoj sobi, zracima svetlosti koji su ulazili kroz prozor… Taj ga unutrašnji spokoj od te noći više nikad nije napustio.

Šta mu se dogodilo, shvatio je tek godinama kasnije, nakon što je razgovarao s budističkim učiteljima.

Ekart Tol je patio od depresije do svoje 29. godine

Problem je u unutrašnjem nezadovoljstvu

Tokom odrastanja, pod uticajem porodice i okoline, vi počinjete da se poistovećujete s vašim umom. Stvarate mentalnu sliku o tome ko ste i počinjete verovati u svoje fantomsko, izmišljeno ja. To je vaš ego, izvor vaše patnje.

Da bi ego mogao opstati, on se hrani vašim razmišljanjem o prošlosti i budućnosti. Ako uspostavite prijateljski odnos sa sadašnjim trenutkom, vaš ego više neće imati za šta da se uhvati.

Jeste li primetili da vam stalno nešto nedostaje i da neprestano za nečim žudite? Iza toga se takođe krije ego. On želi stvari, novac, uspeh, ugled, moć jer tako dobija na važnosti. Ali čak i kad mu sve to pružite, vi i dalje ostajete prazni, neispunjeni i neceloviti.

Tol kaže kako ništa spoljašnje ne može ispuniti vašu unutarašnju prazninu. Nju možete ispuniti samo iznutra – tako što ćete postati svesni svog unutrašnjeg bića, odnosno toga ko vi zapravo jeste.

Ne hranite ego razmišljanjima o prošlosti i budućnosti

Bolest zvana kompulzivno razmišljanje

Nakon što je i sam iskusio teret misli, Ekart Tol je shvatio da savremeni čovek boluje od jedne teške bolesti, koja se službeno ne smatra bolešću – jer je ima većina ljudi.

Reč je o kompulzivnom ili preteranom razmišljanju. Taj unutrašnji glas koji stalno negoduje, kritikuje i vrti iste priče izvor je naše patnje. On truje ne samo nas iznutra i okolinu nego i planetu na kojoj živimo. A uz to nas i energetski jako oslabljuje i iscrpljuje. Vreme je da konačno toga postanemo duboko svesni.

Tol kaže da naš um može biti vrlo koristan instrument, ali i razorna sila.

Današnji čovek se, nažalost, poistovećuje sa svojim mislima, ne shvaćajući da se njegova prava priroda ne krije u umu, nego u dubini njegovog bića.

Čak 80 do 90 posto naših misli potpuno je nepotrebno, kaže Tol.

Razmišljanje o nečem što je bilo ili što će se tek dogoditi samo produbljuje osećaj nezadovoljstva i udaljava nas od stvarnog života, koji se uvek odvija samo SADA. Tol nas uči da ne postoje ni prošlost ni budućnost jer iskustveno možemo doživeti samo – sadašnji trenutak.

Dakle, stvaran je samo sadašnji trenutak, a prošlost i budućnost su psihološko vreme. Jednom kad osvestite ovu misao, vaš bi se život mogao zauvek promeniti.

Stvaran je samo sadašnji trenutak

Vi ste čista svest

Jeste li primetili da su vaše misli vrlo nestalne i da ih ne možete kontrolisati? Ne znate otkud i zašto dolaze niti kuda nestaju. Dakle, one upravljaju vama, a ne vi njima, zar ne? Ali to ne znači da ih se ne možete osloboditi.

Početak slobode jeste spoznaja kako vi niste to biće koje vas opseda – mislilac” kaže Tol.

Kada shvatite da vi niste vaše misli, nego čista svest u kojoj se vaše misli pojavljuju, možete ih početi posmatrati kao objektivni posmatrač. Tada postajete svesni glasa koji čujete u svojoj glavi i koji uglavnom optužuje, kritikuje i negoduje. Taj glas, kaže Tol, pripada uslovljenom umu koji je rezultat sveukupne vaše prošlosti, kao i kolektivni kulturni smisao uma koji ste nasledili.

Kada postanete svesni svedok svojih misli, one će polako gubiti na snazi i rasplinuti se. Tada ćete osetiti veliko olakšanje i slobodu, a u vama će se stvoriti prostor za povezivanje s višim nivoom svesnosti.

Vi niste biće koje vas opseda

Sadašnji trenutak je večan

Vaše misli su samo sićušan vid prostranog carstva inteligencije kojim raspolažete, smatra Tol. Stvari koje su zaista važne, poput lepote, ljubavi, stvaralaštva, radosti i unutrašnjeg mira izviru iz područja s druge strane uma, onog dela koji nije racionalan. Osim što možete biti svedok svojih misli, postoji još jedan način prekidanja struje misli, a to je potpuno usmeravanje pažnje na sadašnji trenutak.

Sadašnji trenutak je izvan vremena i on je večan. Kada ga potpuno osvestite, oslobodićete se tereta prošlosti i budućnosti, a samim time i stalne struje misli.

Izvor: atma.hr / alternativa-za-vas

Foto: pexels.com

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari