ZANIMLJIVOSTI

DOSTOJEVSKI JE ODAVNO DAO RECEPT ZA USPEH: Ovako se u životu pobeđuje!

“Pred ponekom mišlju ostaneš u nedoumici, naročito gledajući greh ljudski, pa se zapitaš: „Treba li silom pobeđivati, ili smirenom ljubavlju?”

DOSTOJEVSKI JE ODAVNO DAO RECEPT ZA USPEH: Ovako se u životu pobeđuje!

Uvek odlučuj ovako: “Pobediću smirenom ljubavlju.”

Odlučiš li se tako jednom za svagda, ceo svet ćeš moći pokoriti.

Smirena ljubav je velika sila, od svih najjača, nema joj ravne na svetu! Svakog dana i sata, svakog trenutka nadgledaj samoga sebe, da ti izgled bude blago lep.

Eto, prošao si pored malog deteta, prošao si ljut, sa ružnom rečju, sa ozlojeđenom dušom; i nisi možda ni primetio dete, ali je ono tebe videlo, i lik tvoj, ružan i zao, možda je ostao u njegovom slabašnom i nezaštićenom srdašcu.

Ti to ne znaš, međutim, možda si već time bacio rđavo seme u njegovu dušu, a to seme će možda i porasti, a sve zato što se nisi uzdržao pred detetom, jer u sebi nisi gajio pažljivu i aktivnu ljubav.

Braćo, ne bojte se grehova ljudskih, volite čoveka i u grehu njegovom, jer kad ko voli čoveka grešnog, to je već slika Božanske ljubavi i vrhunac je ljubavi na zemlji.

Volite sve stvorenje Božje i celokupno i svaku mrvicu. Svaki listić, svaki zrak Božiji volite. Volite životinje, volite bilje, volite svaku stvar. Budeš li voleo svaku stvar – i tajnu ćeš Božju razumeti u stvarima.

A shvatiš li je jednom, ti ćeš je posle neumorno početi poznavati sve dalje i više, svakodnevno. I zavolećeš, najzad, sav svet potpunom i univerzalnom ljubavlju.

Životinje volite: njima je Bog dao klicu misli i tihu radost. Nemojte im je narušavati i remetiti, ne mučite ih, ne oduzimajte im radost, ne protivite se misli Božjoj.

Čoveče, ne uznosi se, ne misli da si bolji od životinje: one su bezgrešne, a ti, sa svojim veličanstvom, ti samo gnojiš zemlju svojom pojavom, na njoj trag svoj gnojni ostavljaš posle sebe, – i to, avaj, skoro svaki, svaki između nas!

Decu volite naročito, jer ona su bezgrešna kao anđeli i žive da bi nas razdragala i usrećila; ona žive zarad čišćenja srca naših, kao neki putokaz za nas. Teško onome ko uvredi dete…”

Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Izvor: atma.hr

Foto: pixabay.com

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari