SAVETI ZA LEPŠI ŽIVOT

"Ako misliš da si dobra osoba, zašto ti je potrebno da i drugi to misle o tebi?" - saveti poznatog psihijatra za rešavanje sukoba

“Kad čovek nema šta dobro reći o sebi, a želi nešto reći, on će početi pričati loše o drugim ljudima.”

"Ako misliš da si dobra osoba, zašto ti je potrebno da i drugi to misle o tebi?" - saveti poznatog psihijatra za rešavanje sukoba

Mihail Efimovič Litvak je doktor, psihoterapeut i međunarodno priznati psihijatar. Prvi je razvio i koristio sastav razrešavanja sukoba koji se naziva Psihološki Aikido.

Gde je više od jedne osobe, tu će uvek biti konflikta. Svakog dana moramo davati ili slušati argumente i što više društvenih uloga imamo – to više  “materijala” za raspravu. Često te rasprave nisu konstruktivne, već se pretvaraju u prave borbe i izazivaju ozbiljne “psihičke povrede”. Ali, treba li nam to?

Aikido rvač pada u smeru u kom neprijatelj gura. Istovremeno, povlači protivnika sa sobom – koristeći snagu protivnika. Načelo psihološkog aikida temelji se na istom – ako ste gurnuli s visine, tj. nametnuli pad, tada ćete u početku amortizovati, pokušavajući da eliminišete posledice guranja, a tek tada ćete stati na noge.

Psihološki aikido podseća na balansiranje na lopti – balansiranje pre agresije. Budisti kažu da na taj način oslabljujemo otpor.

Jednostavna tišina ima efekt hladne vode (hladnog tuša). Dok naš protivnik reži na nas, mi ga gledamo pažljivo i slušamo. Pustimo ih da se ohlade.

Ako se jedna strana u sukobu ponaša mudro, ostali će se osećati smirenije. Zato vam predlažemo da pokušate da usavršite umetnost psihološkog aikida – na taj način vaše zdravlje i smirenost vaših najbližih biće sačuvana (dodatni saveti na dnu teksta!)

20 fantastičnih saveta Mihaila Litvaka

Niko nikoga ne odbacuje, ali neki ljudi idu napred, a drugi zaostanu. Onaj ko zaostane smatra sebe odbačenim.

Ako misliš da si dobra osoba, zašto ti je potrebno da i drugi to misle o tebi?

Napravi ono što želiš i ne traži dozvolu. Nećeš je dobiti!

Pokazatelji duhovne zrelosti su sposobnost da volimo i sposobnost da izađemo na kraj s usamljenošću. Najbolje stvari napravimo kad smo sami.

Nezrela osoba često ima znanje, ali ne zna da ga primeni. Zrela osoba ima znanje i zna da ga primeni. Stoga nezrela kritikuje druge, a zrela osoba deluje.

Ne znam koji je put do uspeha. Ali znam koji je put do neuspeha – to je želja da se svidimo svima.

Ne postoji muška ili ženska logika. Postoji samo sposobnost ili nesposobnost da ispravno razmišljamo.

Želite li znati ko je vaš najveći neprijatelj? Pogledajte u ogledalo. Pobedite njega i ostali će se pokoriti.

Postigni uspeh – uvrede će proći.

Lepo je razgovarati s prijateljima. Korisno je razgovarati s neprijateljima.

Postoji samo jedan opravdan razlog zašto biste napustili svoj posao ili prekinuli vezu s nekim – nemogućnost postizanja ličnog rasta u tim okolnostima.

Potrebno je s prijateljima i neprijateljima deliti samo radost. Vaši će prijatelji biti srećni, a neprijatelji uznemireni.

Nemoj trčati za srećom i sreća je ono što ćeš pronaći. Mogu ti reći gde se sreća nalazi – u tebi. Put do sreće je maksimalan razvoj svih tvojih sposobnosti.

Sreća je proizvod lepo organizovanog života.

Ako želiš nekome nešto da dokažeš, ti postojiš samo za tu osobu. Ako postojiš za sebe, tada nikome ništa ne moraš dokazivati.

Mašta je glas svih naših sposobnosti. I zato ja ne sanjam kako pevam u operi. Nemam glas za to. A ako bih sanjao o tome tada bih podstakao svoje sposobnosti. Tada bi napravio sve što je potrebno da postanem operski pevač. Potrebno je samo da misliš kako da taj san učiniš stvarnim. Nemoj požurivati i tada se snovi brzo ostvaruju. Dobro je kad čovek kaže – ja samo želim da ostvarim svoje snove.

Bolje je komunicirati s dobrom knjigom nego s praznim čovekom.

Kad čovek nema šta dobro reći o sebi, a želi nešto reći, on će početi pričati loše o drugim ljudima.

Ako želiš nešto stiskati svojim rukama, neka to bude znanje, a ne vrat tvog bližnjeg.

Depresija je data čoveku kako bi mogao razmišljati o sebi.

Psihološki Aikido – rešite konflikte bez svađe

“Psihološki Aikido” se uspešno sprovodi u praksi savetovanja porodice, ali i poslovnih ljudi.
U kontroverznim situacijama, kada je potrebno vežbati zdrav razum i smirenost duha i kada je potrebno promeniti “protivnika” i učiniti ga da se ne oseća uvređen i da dobrovoljno sledi vaš stav, taktika “psihološkog aikida” deluje posebno učinkovito.

Pre napada “neprijatelja”, potrebno je ugasiti njegov otpor, tj. ukloniti želju da se protivi i dokazuje. “Psihološki Aikido” temelji se na jasnom i brzom uverenju s pouzdanim, elokventnim i lepo izrečenim argumentima.

Psihološki aikido ne podrazumeva negaciju položaja protivnika, u početku ga podržavate, a tek kasnije idete na vaše argumente. Kao rezultat toga, vi jačate svoj odnos sa suparnikom.”Psihološki Aikido” isključuje pojavu sukoba, napetosti i iritacije u komunikaciji.

Na poslu i kod kuće često se javljaju situacije u kojima se sukobi razvijaju u jednom scenariju, i vi možete unapred predvideti kako će se osobe ponašati u tom scenariju. Ovo se znanje može koristiti za preventivnu amortizaciju. Npr., dođete do šefa i obavestite ga o svojim greškama, bez čekanja njegove kritike.

Glavni saveti

Nemoj se boriti, jer ćeš neizbežno postati ono protiv čega se boriš. Previše moći dovodi do suprotnog efekta.

Nauči biti vođen da bi vodio druge.

Onaj ko viče na tebe radi to u afektu, što znači da nije toga svestan. Smešno je pokušavati pričati s osobom čija je svest isključena. To je isto kao pričati sa nekim ko spava. Jeste li ikada videli nekoga da viče na drugog, a da je dobro raspoložen?

Vikanje kao odgovor onome ko viče na tebe nalik je na udaranje osobe koja se davi veslom. On ili ona se zapravo dave – u vlastitom besu. Zato im nemojte pomagati u tome.

Šta radimo kada se osećamo loše? Optužujemo, vrištimo i plačemo. Zato, kada neko viče na nas, on ili ona se u stvari oseća loše. Znaš li kako da prekineš njihovo vrištanje? Ćuti i pusti ih da se smire. Ne slušaj njihove reči, to samo njihova bol plače.

Kako da ne pokažeš nikakvu reakciju? Tako što ćeš ohrabrivati i pohvaliti sebe. “Kakav talent imam! Mogu ostati smiren/a čak i sa ovakvom osobom!”  Jednostavna tišina ima efekt hladne vode (hladnog tuša). Dok naš protivnik reži na nas, mi ga gledamo pažljivo i slušamo. Pustimo ih da se ohlade piše atma.hr.

Ćutati, biti tih, dok želiš toliko toga dokazati i pokazati istinski je težak zadatak, ali je zasigurno toga vredan. Ako se jedna strana u sukobu ponaša mudro, ostali će se osećati smirenije. Zato vam predlažemo da pokušate da usavršite umetnost psihološkog aikida – na taj način vaše zdravlje i smirenost vaših najbližih biće sačuvana.

Foto: pixabay.com

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari