SAVETI ZA LEPŠI ŽIVOT

7 ZLATNIH PRAVILA: Evo kako da prestanete da brinete o stvarima koje ne možete da kontrolišete

Većina vašeg stresa dolazi direktno od načina na koji razmišljate, a ne od načina na koji zapravo živite život. Ako samo prilagodite svoj stav, nestaće sav dodatni stres.

7 ZLATNIH PRAVILA: Evo kako da prestanete da brinete o stvarima koje ne možete da kontrolišete

Briga je nešto što najviše doprinosi našoj patnji. Brinemo se zbog prošlosti, brinemo zbog budućnosti i zaboravljamo jedinu stvar koja stvarno postoji, a to je sadašnji trenutak. Dok se brinemo, rastežemo se između prošlosti i budućnosti i bezbroj mogućih i vrlo neverovatnih budućnosti. Živimo svugde, ali jedino smo u sadašnjosti stvarno živi.

Stoga, koja je svrha zabrinutosti? Zašto postoji zabrinutost ako je to nešto što nam donosi stres, stvara puno patnje i zasljepljuje nas da ne vidimo sadašnjost? Zašto se brinemo?

Baš kao i svaka druga naizgled negativna emocija i mentalno stanje, ono što mi zovemo zabrinutošću, samo je upaljena verzija njene prirodnosti. I to se događa jer se osećamo nemoćno.

Imamo mogućnost da budemo oprezni i da predvidimo moguću opasnost. Ovo mentalno stanje pomoglo nam je da preživimo i razvijemo se u onu osobu kakva smo danas. Ali to ne znači da je to naše standardno stanje, piše Life coach code.

Briga doprinosi našoj patnji

Postoje stvari koje ne možemo da kontrolišemo u životu i ta realizacija čini da se osećamo nemoćno, stoga zaboravljamo jedinu stvarnu moć koju imamo, moć da napravimo razliku u sadašnjosti.

Živimo u stanju budnosti, uvek očekujući opasnost, pa osećamo da nemamo moć nad stvarima koje ne možemo kontrolisati. Ova dva stanja se međusobno sabiraju i nastaje zabrinutost. I to je petlja.

Pa kako možemo prestati da budemo toliko zabrinuti? Kako smanjiti intenzitet zabrinutosti i prestati toliko biti u stresu? Evo nekih pravila koja bi trebalo slediti, što će vam pomoći da prestanete toliko brinuti.

  1. Uvek možete kontrolisati svoju reakciju

Ne možete kontrolisati sve što vas okružuje, ali zapravo možete kontrolisati način na koji reagujete. Najvažnija snaga je u vašoj reakciji.

2. Trebalo bi da prihvatite mogućnost problema

Ne bi trebalo da brinete hoće li doći do problema. Trebalo bi da prihvatite mogućnost da postoje problemi, tako da ih možete jasnije sagledati i preduzeti mere predostrožnosti ako je potrebno.

U vašem životu će biti mnogo problema i uspećete ih rešiti, ali briga o tome hoćete li imati problema stvara samo još jedan nepotrebni problem.

Prihvatite mogućnost da problemi postoje

3. Možete kontrolisati samo sadašnjost

Ako se previše brinete o tome šta se može dogoditi i ako previše dugo razmišljate o tome šta bi moglo biti, zanemarićete i potpuno propustiti ono što jeste. Trebalo bi da shvatite da je zabrinutost zloupotreba vaše neverovatne kreativne energije.

Umesto da zamišljate najbolje, pokušajte to izrezati iz sadašnjeg trenutka. To je jedini trenutak u kojem možete ikada napraviti razliku, a zabrinutost odnosi jedinu pravu moć koju imate.

4. Možete napraviti promenu u sadašnjosti

Danas je mesto gde ćete napraviti svoj vlastiti izbor. Dakle, danas bi trebalo da odaberete milost umesto nestrpljivosti, lepotu umesto negativnosti, prisutnost umesto panike i tako dalje.

Najbolji način na koji možete prestati brinuti jeste - doći u sadašnjost.

5. Uvek možete da napredujete

Ne postoji apsolutno ništa vezano za sadašnju situaciju u kojoj se nalazite, čak ni oni aspekti koje ne možete kontrolisati, što vas može sprečiti da napredujete, korak po korak.

6. Još ste ovde

Još ste živi i još uvek dišete, stoga bi tako trebalo postupati. Trebalo bi otpustiti ono što nije u redu i iskoristiti ono što je ispravno. Takođe, učinite da se stvari dogode, a zatim dopustite da se dogode.

Trebalo bi da naučite, prihvatite, istražujete, stvarate i doživljavate svaki pojedini dan, korak po korak.

7. Možete izvući najbolje iz stvari koje se događaju

Uvek možete očistiti svoj um i napraviti bolji izbor. Uvek možete duboko udahnuti i filtrirati negativnost. Budite svesni.

Duboko dišite, jer se, na kraju, najbolje stvari događaju ljudima koji izvuku najbolje iz situacije koju im život servira.

Izvor: atma.hr

Foto: pixabay.com

0 Komentari 0 Komentari
0 Komentari 0 Komentari